Sådan påvirkes din bevægelighed

Læs mere om hvordan MS påvirker din bevægelighed!

Spasticitet

Visse skader på CNS kan føre til, at man ikke kan kontrollere musklerne, som man plejer, selv om muskulaturen er meget stærk. Symptomet kaldes spasticitet, og er ikke ualmindeligt ved MS. Spasticitet skyldes en øget aktivitet i muskler og sener på grund af, at der savnes hæmmende signaler fra hjernen. Dette fører til en krampeagtig spænding i en eller flere muskelgrupper samt tendens til muskelsammentrækninger "i ryk". Kroppen reagerer på muskelsammentrækningen, men den kan ikke styres med viljen.
Spasticitet indebærer ufrivillige sammentrækninger af musklerne (spasmer), muskelstivhed, eller pludselige ufrivillige bevægelser. Spasticitet er et af de mest almindelige symptomer på MS og kan være alt fra milde symptomer i form af en følelse af muskelspænding til meget svære symptomer med smertefulde kramper, der ikke kan kontrolleres (spasmer, rigiditet).
En del personer med MS finder, at spasticitet kan have en positiv effekt ved at gøre benene stive, så de har lettere ved at stå eller gå.

Stivhed og muskelkramper kan forværres, hvis man har fuld blære, forstopppelse, urinvejsinfektion, liggesår eller er nedkølet. Symptomerne kan også udløses af tætsiddende tøj eller uventet kropskontakt med et andet menneske. Faktum er at der er risiko for at leddene bliver mere stive, hvis de holdes i den samme position for lang tid på grund af muskelstivhed.

Hvad kan du selv gøre?

Sørg for at bevæge dig og fortsæt med at gøre gymnastik, men husk at tage det roligt. Hvis du anstrenger dig, kan stivheden blive værre. Bed din fysioterapeut om vejledning.
Prøv at holde tempoet nede. Stivheden bliver ofte værre, hvis man gør hurtige bevægelser men kan mindskes med kolde omslag (for eksempel is i et håndklæde) på stedet, såkaldt nedkølingsterapi. Man kan også få kølekompresser specielt fremstillet til formålet. Mange har også glæde af yoga eller afslapningsøvelser.


Biogen Idec Denmark A/S Tel: +45 77 41 57 57 | info@multipelsklerose.dk | Betingelser | Juridisk ansvar