Oceans of Hope

Jorden rundt – tilbage til livet

Af Mikkel Anthonisen

 

En skildring af en jordomsejling med mennesker med multipel sklerose som aktiv besætning. En fantastisk bedrift og en hyldest til livet.

 

Fra juni 2014 til november 2015 gennemførte sejlbåden Oceans of Hope en jordomsejling med en besætning bestående af mennesker med sygdommen multipel sklerose (MS). Idémand til projektet Oceans of Hope og stifter af Sailing Sclerosis Fonden er læge og sømand Mikkel Anthonisen (f. 1967). Idéen til en jordomsejling kom spontant i mødet med en mand, som på grund af sklerose havde opgivet sin drøm om at sejle jorden rundt i sin selvbyggede båd.

 

“Når vi møder fortvivlelsen må vi skabe muligheder og håb. Oceans of Hope handler om, at vi i fællesskab skal finde vores ressourcer og leve vores liv, mens vi har det. Og hvis vi står sammen om det, kan vi udrette store ting – også selvom vi er blevet ramt hårdt af livet. Tak til de mange mennesker verden over, som har taget del i vores rejse. Uden jer var vi aldrig kommet fra land”.

– Mikkel Anthonisen

 

 

“Det er som om, MS er en landkrabbe, der bliver i land, når vi stikker til søs”

– Anne Dalbjerg, MS besætning fra Danmark. 

 

Citat_2_4

 

“Oceans of Hope er et spændende og utraditionelt projekt, der har skabt rammerne for, at deltagerne kan involvere sig i en række processer, der fremmer de centrale aspekter ved empowerment: at træne og udfordre forhold, der i det daglige begrænser oplevelsen af at være i kontrol, og udvikle centrale, menneskelige kompetencer i et meningsfuldt fællesskab. Oceans of Hope repræsenterer en rejse væk fra isolation, skam, hjælpeløshed og begrænsninger – mod stolthed, værdighed og eksistentiel mening i forbundethed med andre. Noget, som med stor sandsynlighed kan generaliseres til andre end blot MS-patienter.”

Fra bogens forord af Bobby Zachariae, professor, cand. psych., dr. med

 

 

Ruten

 

Karta

 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

Empowerment

 

“Hvis du opgiver at drømme, mister du en vital og fremadrettet del af dig selv. Du mister retning og håb. Jeg oplevede, at horisonten åbnede sig på ny, og jeg genvandt kursen og det raske i mig selv. De bånd, der er knyttet mellem os, der er fælles om Oceans of Hope, har en særlig, helende og stærk karakter: som nye nervetråde, der erstatter dem, der er ødelagt af MS. Det er meget stærk medicin”.

– Marie Stjernholm, MS besætning, Danmark

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

“Jeg var en forandret mand, da jeg kom hjem fra Oceans of  Hope – jeg startede med at dyrke yoga og tabte 19 kilo. Jeg var uden arbejde i halvandet år, men er nu tilbage til mit gamle job, som jeg elsker. Navnet “Oceans of Hope” betyder, at der er håb for os alle – båden var midlet til at få mig derhen. Tak af hele mit hjerte for at give mig mit liv tilbage!” 

– Todd Peter Reis, MS besætning fra USA

 

Citat_2_1

 

Livets uforudsigelighed

 

 

IMGP2419

 

Citat_2_2

 

“Det vigtigste, Oceans of Hope har givet mig, er en metafor, der hjælper mig med at håndtere at have MS. Nu er min sklerose blevet min vejrudsigt, som fuldstændig har ændret mit forhold til sygdommen. Nogle dage er vejrudsigten dårlig, og det er nødvendigt at blive hjemme. Andre dage er der fuld smæk på, og der er ingen tid at spilde. Så gælder det om at komme ud og få mest muligt ud af det. Der er ikke noget at diskutere, det er bare sådan, det er. Jeg havde et ret voldsomt attak sidste vinter, og timingen var ikke god; jeg havde en masse planer og forpligtelser, som jeg var nødt til at aflyse, men der var ikke andet at gøre. Det er det samme med vejret, du bliver nødt til at acceptere det og arbejde med, ikke imod, det. Med den indstilling tillader jeg ikke mine tanker at søge hen mod mørke steder, og de dårlige dage slår mig ikke ud af spillet. Jeg accepterer dem og venter på, at solen bryder igennem igen.”

– Mads Tobias Hansen, besætningsmedlem med MS fra Danmark.

 

Besætningen

 

 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

Citat_2_3

DSC_6856

 

Læs bogen

eller PDF 

Opdateret: March 2021