Efter 10 år med sklerose er jeg ikke den samme

I 2019 blev jeg mindet om, at jeg havde været medlem af scleroseforeningen i 10 år – det takkede de for – ikke at jeg behøvede at blive mindet om jeg har sklerose…det ved jeg udemærket, tak Og jeg har det godt, tak.

Jeg har opdaget, at jeg tænker og føler andeledes idag. Jeg har forandret mig. Sådan, et lille umærkeligt nyk hver dag. Med min fascination for LEAN tænker jeg, at det er “kaizen” 🙂

Noget af det skyldes sikkert alder, noget at jeg ikke længere er i job (afledt effekt af sklerose) og noget selv sklerosen.

Forandringen, jeg opfatter, er både fysiskt og mentalt.

Energien er ikke som før og det er min gangdistance heller ikke. Det betyder, at der er ting jeg ikke kan og ting jeg fravælger. Og ting jeg gør, på trods.

Umiddelbart kan du ikke se jeg har sklerose. Men de som kender mig kan se det og kan mærke det. Det betyder også at jeg er mere opmærksom på skjulte handicap og måske er lidt mere tøvende med at udstede en “dom” over andre,

Udover de kognitive vanskeligheder bemærker jeg, at mit perspektiv har forandret sig. Jeg står et andet sted. Et andet sted i livet og er ikke mere en del af arbejdsstyrken.

Det er en kliché men pludseligt finder jeg ud af, hvor skrøbeligt alting er. Mit liv – og dit – kan kuldkastes på et øjeblik. Det vidste jeg godt men nu mærkede jeg det. Derfor er jeg blevet mere bevidst om, hvad jeg har, hvad jeg vil og ikke vil, hvad jeg kan lide og hvad jeg ikke kan lide. Det sidste lyder nemt men for mig var det lidt sværere og ikke lige til. Dér skulle tænkes og føles efter. Noget jeg nok havde forsømt længe.

Det er ærligt talt kommet dybt bag på mig hvad “arbejde” indeholder. Betydningen var ikke klar for mig. Men jeg har nu lært at se gaven – det har taget tid.

Idag har jeg tid til at tænke over tingene og jeg er meget bevidst om, hvad jeg bruger min tid og energi på. Jeg bruger ikke tiden på at besvare emails, forklare hvor salgsbugettet i denne måned ikke er nået, jeg skal ikke forberede mig på intene audits og Sarbanes-Oxley, jeg skal ikke bekymre mig om firmaets aktiekurs og jeg skal ikke deltage i telefonkonferencer og møder med floskel bingo. Det er jeg glad for..

På mange områder er jeg et bedre sted idag og opfatter mig som småt forandret menneske til det bedre. Jeg vil ikke være en hellig frans – det er der ikke meget sjov i. Men jeg bestræber mig på at være god, have det godt og være noget for mine nærmeste.

Henrik

Fik konstateret MS i 2009. Fra et job som Nordisk IT Chef i en international koncern til pensionist med tom kalender. Nu handler det om at skabe mening og kvalitet i hverdagen istedet for mange møder, rejser og videokonferencer. Det lykkes ofte ! - sorgen over tabet husker jeg og jeg kan stadig blive ked af det men det føles ikke helt så tungt mere.... Ophavsmand til bogen "Passion".

Skriv kommentar