Mange mennesker, som lever med multipel sklerose, kan godt opleve, at sygdommen påvirker parforholdet og sexlivet.
Mange mennesker som lever med multipel sklerose kan godt opleve, at sygdommen påvirker sexlivet på flere måder, og at disse problemer endog kan forekomme i tidlige stadier af sygdommen. Multipel sklerose kan eksempelvis give forskellige fysiske symptomer, der direkte påvirker evnen til at gennemføre et samleje. Sygdommen kan også indirekte påvirke både sexlysten og forholdet til partneren.
Den seksuelle lyst sidder ikke i kønsorganerne, som mange måske tror. Den opstår derimod i hjernens lystcenter. Hvis nervevævet i hjernens lystcenter beskadiges, påvirkes den seksuelle lyst. Også nervebanerne kan blive beskadiget. Det kan betyde, at impulserne mellem hjerne og kønsorganer ikke når frem på korrekt vis. Denne kommunikation skal fungere, for at man kan få orgasme eller udløsning. Det kan også bevirke, at følesansen, og dermed evnen til at opfatte seksuel stimulans, bliver nedsat.
Hvis du ofte føler dig for træt til sex, så prøv sammen med din partner at planlægge et tidspunkt på dagen, hvor du har mere energi – eller tag et hvil inden. Prøv andre måder at have samleje på. Prøv nogle forskellige stillinger, og brug eventuelt nogle puder som støtte, hvis du har svage eller stive muskler. Fortæl din partner, hvad han/hun skal være opmærksom på, for eksempel at din hud er følelsesløs eller overfølsom. Prøv at finde andre erogene zoner og steder på din krop, som er rare at røre ved. Er du nervøs for inkontinens under samleje, så gå altid på toilettet inden. Har du permanent kateter, så spørg din læge for at få nogle råd om, hvordan du kan gøre. Ved tørhed i vagina kan en glidecreme være en hjælp. Er benene presset sammen på grund af spasticitet, kan lægemidler, der løsner spasmerne, få musklerne til at slappe af inden samleje. Nogle gange hjælper det også med et varmt bad.
Problemer med at få rejsning skyldes ofte præstationsangst. Alene frygten for ikke at kunne få rejsning, kan faktisk medføre, at du ikke kan. Så husk: selv om der har været problemer med at få rejsning, er det ikke ensbetydende med, at det også sker næste gang. Der findes lægemidler, der kan støtte rejsning, og især det at kunne holde rejsningen.