Min kone har sklerose

Nytår 2009

Jeg fik den idé at spørge nogle af mine nærmeste om, hvordan det påvirker vores forhold, at jeg har MS. Her kommer Kurts bud.

MS i ægteskabet

Jeg er Lisbets mand, og hun har bedt mig skrive lidt om, hvordan det er at leve i et forhold med MS.

Vi havde kun været gift et år, da Lisbet fik diagnosen, og nu er det 16 år siden. Så heldigt nok blev jeg ikke spurgt om, hvordan det er at leve i et normalt forhold uden sygdom, for det ved jeg faktisk ikke. Nogle gange kan det være svært for mig helt at se, hvordan vores parforhold havde været uden. Mange ting havde selvfølgelig været anderledes, men ikke nødvendigvis alt til det bedre. Selvfølgelig tænker jeg sommetider på, hvordan jeg ville have været som far, eller hvordan det ville være at være en ”rigtig” familie. Men heldigvis har jeg fået den sejeste syge kvinde, og vi har fyldt mange andre ting ind i vores liv, som kun er muligt, fordi vi ikke har børn.

Noget af det, som, jeg synes, har været det sværeste ved at være gift med en kvinde med MS, er, at hendes humør svinger meget, alt efter hvordan hun har det fysisk. Der gik mange år, inden jeg accepterede, at Lisbet var syg af sklerose. Jeg følte, at det var mig der fejlede, når hendes humør var nede. Så vi havde nogle meget svære år. Det er heldigvis blevet meget bedre, selvom det til tider stadig kan være svært.

Det er vigtigt for mig, at jeg er gift Lisbet og ikke med hendes sygdom. Det skal forstås på den måde, at jeg ikke er syg. Og sygdommen kun gør fysisk ondt på hende. Jeg har ansvaret for at leve mit liv på trods af at hun er syg.

/Kurt

Lisbet

Jeg blev født sidst på året i 1977, så de 40 år er nået. Det har før skræmt mig mere, end det gør nu. Jeg elsker at være sammen med gode venner og familie, opleve noget nyt, rejse, hækle, lave/bygge smukke ting, spise god mad, bage og lave nye opskrifter, hoppe i trampolin, rutsje i rutsjebaner – gerne med vand, køre stærkt, svømme (om kap med fisk), læse, arbejde i haven, danse, spille spil, vinde, være i Mozambique, samarbejde for en god sag, undervise og at dele liv med min dejlige mand, Kurt, som jeg har været gift med siden år 2000. Jeg fik konstateret MS i 2002, og vi valgte børn fra nogle år efter, da jeg de første 5 år efter diagnosen var meget svag af MS. I 2009 til 11 var vi i Mozambique for at bygge landbrugsskole. Nu er vi rejst herned igen. Her på bloggen skriver jeg om dét, der optager mig, og de både gode og svære sider af mit liv med MS.

Skriv kommentar